Coregonus peled (Gmelin)
Риборозплідник використовує ікру 6-го покоління селекції.
Середня маса тіла самок пеляди 542 гр. Вік 2+.
Середня робочая плодючість 24,9 тыс. шт. ікринок.
Відмінності індустріального поголів'я:
- значно більша ікра, до 1,9-2,0 мм в діаметрі;
- плодючисть, до 100 тисяч ікринок;
- висока виживаність, більш 85%;
- чималі розміри та швидкий ріст.
ОПИС ВИДА
Цінна промислова риба з високими смаковими якостями м'яса. Природні популяції населяють водойми Крайньої Півночі і Сибіру. Найбільш вивчений вид сигових. З огляду на надзвичайну екологічну пластичність і високу пристосовність до нового середовища, даний вид був акліматизований у багатьох країнах. Науково обгрунтоване вирощування пеляді розпочато в Україні в 1955 році. Роботи здійснювалися в різних регіонах, в тому числі: Київської області, з 1955 року на базі рибних господарств «Пуща Водиця», «Олександрія», «Нивка»; в Закарпатській області, з 1956 року; в Харківській області, з 1966 року на озері Лиман та інших. В результаті селекційної роботи отримана власна порода - пелядь «київська».
Риба високотіла. Рот верхній, верхня щелепа трохи довше нижньої. Забарвлення спини, голови і плавців темне, черевця і боків - світле.
Велика промислова риба, довжиною до 58 см і вагою до 3,5 кг, поодинокі особини 5-6 кг. Граничний вік 13-15 років. Товарна маса 400 - 600 гр. Оптимальні температури для росту 11-17˚С, літальна - 30 ˚. Витримує солоність 18-20 ‰. Найменш вимоглива до змісту розчиненого кисню у воді.
Тип харчування: зоопланктофаг (переважно). Харчується в основному дрібними ракоподібними. При низькому розвитку зоопланктону може харчуватися бентосними організмами, дрібною рибою, личинками і мальками карася, окуня, верховодки, гольяна і ін. При наявної вибірковості харчування, зазвичай вважає за краще найбільш масовий корм у водоймі. Харчується цілий рік, в тому числі взимку за температури води до + 2 ° С.
Риба скоростигла. Статеве дозрівання наступає при досягненні маси тіла 500-600 грамів, як за правило на третьому році життя. Нерест щорічний, в кінці осені, початку зими. Грунти на нерестовищах жорсткі, гравійно (гальково) - піщані. Плодючість від 15 до 100 тисяч ікринок. Ікра дрібна 1,2-1,5 мм в діаметрі.
ВИРОЩУВАННЯ ПЕЛЯДІ
Даний вид є цінним об'єктом промислу, акліматизації та вирощування в природних і штучних водоймах, в тому числі індустріальними методами. М'ясо пеляді характеризується високими смаковими якостями і таким цінними споживчими властивостями, як консистенція і жирність м'яса, відсутність міжм'язової кісток, смак і т.п. Серед сигових відноситься до порівняно великих видів, хоча і поступається за розмірами муксуна та чира.
Пелядь як об'єкт аквакультури має істотні переваги в порівнянні з іншими планктофагами, наприклад строкатим товстолобиком і іншими. Зокрема:
- харчується в широкому діапазоні температур, від +2 до +25 ° С;
- добре росте як в прісній, так і в сильно мінералізованій воді (до 20 г / л);
- має високу виживаність та легко адаптується до несприятливих умов середовища;
- може переносити низькій вміст кисню у воді (до 1,5-2 мг / л);
- вирощування пеляді в моно- і полікультуре з іншими рибами може здійснюватися без застосування комбікормів;
- пелядь скоростигла, її самки дозрівають на 2-3-му році життя;
- м'ясо пеляді відрізняється високими смаковими якостями, що визначає споживчий попит і відносно високу ціну;
- пелядь добре піддається технологічній обробці, що дозволяє завантажувати коптильні цехи в міжсезоння і підвищувати рентабельність виробництва риби;
- вирощування пеляді спільно з коропом і рослиноїдних рибами сприяє профілактиці гельмьнтозів, проміжними господарями яких є активно споживані пеляддю веслоногі ракоподібні;
- вилов пеляді здійснюється досить легко як активними знаряддями лову, так і на приплив свіжої води, а також і за допомогою рибоуловлювачів;
- в монокультурі рибопродуктивність ставків по пеляді може досягати 5-6 ц / га, в полікультуре - 2-3 ц / га;
Вид придатний для вселення в природні водойми в розрахунку на натуралізацію і формування промислових популяцій при наявності відповідних місць для нересту.